Tokios automatinės ugnies valdymo sistemos, integruojamos tik į PLG sistemas. Nei tankai, nei PKM tokių neturi. Tankuose ir PKM integruojamos pabūklo stabilizavimo trijose plokštumose sistemos, kad važiuodami galėtų šaudyti į nejudantį taikinį.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Kaip LK kovoti su dronais?
Collapse
X
-
Kaip esu minėjęs, sovietmečiu teko tarnauti zenitinėje baterijoje, kurios vienas burys buvo ginkluotas ZSU 23-4 "Šilka", o ktas "Strela-10". Tuo metu apie "Tunguską" buvome tik girdėję. Asmeniškai tarnavau "Šilkoje", todėl turiu žalią supratimą apie tokias sistemas. Mano nuomone artilerinės zenitinės sistemos yra atgyvena. Pagrindinis tokių sistemų trukumas, radaro butinybė. Pats radaras spinduliuoja radio bangas, todėl lengvai aptinkamas. Kadangi viskas integruota į vieną mašiną, tai tokia sistema tampa lengvu taikiniu. Kitas reikalas raketinė sistema. Raketos galvutė veikia IR deapazone ir jai nereikia radaro. Be to paleista raketa gali koreguoti savo trajektoriją. Žinoma "Tunguskoje" integruotos abi sistemos, tiek artilerinė, tiek raketinė. Bet kiek aš suprantu, tai raketos reikalingos tik šaudymo nuotoliui padidinti. Asmeniškai aš už mobilias trumpo nuotolio raketines PLG sistemas.Last edited by Robis; 31 December 2016, 15:23.
Komentuoti
-
Dėl ZSU-23-4 Šilka tamsta esate teisus. Bet dėl artilerijos pabūklų - ne visai. Tai pigi alternatyva raketoms, kurios reakcijos greitis yra daug trumpesnis, įjungta į bendrą sistemą ji gali naudotis kitų priemonių teikiama informacija apie padėtį oro erdvėje ir taikinius. Labai efektyviai padeda optinė-elektroninė taikymosi sistema. Tokia sistema ir daug patikimesnė. Žinoma, vienas didžiausių trūkumų yra mažesnis efektyvaus šaudymo nuotolis
Komentuoti
-
Pagrindinis artilerinių zenitinių sistemų privalumas yra tai, kad jos gali puikiai naikinti taikinius ne tik ore, bet ir ant žemės ar vandens. Ko negali nei viena raketa žemė-oras. Pavyzdžiui sovietai Šilkas naudojo Afganistane, kaip savieigį, greitašaudį keturvamzdį kulkosvaidį. Nežinau ar optinė elektroninė sistema gali nukreipti ugnį į judantį taikinį. Tam reikalingas radaras ir šaudymo trajektorijos perskaičiavimo įrenginys, nukreipiantis ugnį ne į taikinį, o į numatytą sviedinio ir taikinio susidurimo tašką. Iššauto sviedinio pakoreguoti neįmanoma, todėl būtina iš anksto numatyti taikinio judėjimo trajektorija ir pasiūsti sviedinį į išanksto numatyta susidurimo su taikiniu tašką. Paprastai tokios sistemos dirba žemiausiame ešalone, kuriame taikinys buna matomas tiesiogiai. Tolimo veikimo radarai, paprastai tokių taikinių nemato, o todėl iš anksto įspėti negali. Taigi iš jų mažai naudos. Šiuo metu egzistuoja mobilios trumpo nuotolio raketinės sistemos, galinčios operatyviai naikinti taikinius.
Komentuoti
-
Šiandien optinės-elektroninės sistemos leidžia taikytis dieną ir naktį ir taip pat tiksliai nustatyti atstumą iki taikinio ir aukštį bei greitį, automatiškai paskaičiuoti sviedinio ir taikinio susidūrimo tašką. Pats radaras nieko nepaskaičiuoja, jis tik pateikia elektroninio stebėjimo duomenis, o optinės sistemos - vizualaus stebėjimo duomenis. Visa kita paskaičiuoja kompiuteris. Kaip jau sakiau, didžiausias trūkumas yra šaudymo tolis
Komentuoti
-
O ne, jūsų supratimas visiškai ne žalias, mes visi tą suprantam ir gerbiam. Bet diskusija prasidėjo, kai forumo dalyvis užvedė kalbą apie dronus. O ką, teisingai pastebėta. Dabar jie diegiami tiesiog masiškai. Ką daryti aptiktam tokio žvalgo ar artilerijos koreguotojo? Išlindus pro liuką šaudyti iš Gromo? Aš visiškai pritariu jūsų logikai, bet nemanau, kad zenitinės artilerinės sistemos yra atgyvena, nors primuškit. Priešingai, man atrodo, kad jų dabar labiausiai ir reikia. Gerai - vidutinio nuotolio gynyba - NASAMS, artimo nuotolio - zenitinės raketos, bet tiesiogiai ginti manevruojančias PKM nuo visokios smulkmės - kuo, lampasais? Tokia sistema, man atrodo, kaip tik suteiktų biudžetinį oro gynybos ešelonavimą. Prisipirkti PKM už metinį gynybos biudžetą ir nepasirūpinti jų priedanga, nežinau, tai lyg nusipirkti salą karibuose su rūmais, ir užmiršti kondicionierių...
Komentuoti
-
O ne, jūsų supratimas visiškai ne žalias, mes visi tą suprantam ir gerbiam. Bet diskusija prasidėjo, kai forumo dalyvis užvedė kalbą apie dronus. O ką, teisingai pastebėta. Dabar jie diegiami tiesiog masiškai. Ką daryti aptiktam tokio žvalgo ar artilerijos koreguotojo? Išlindus pro liuką šaudyti iš Gromo? Aš visiškai pritariu jūsų logikai, bet nemanau, kad zenitinės artilerinės sistemos yra atgyvena, nors primuškit. Priešingai, man atrodo, kad jų dabar labiausiai ir reikia. Gerai - vidutinio nuotolio gynyba - NASAMS, artimo nuotolio - zenitinės raketos, bet tiesiogiai ginti manevruojančias PKM nuo visokios smulkmės - kuo, lampasais? Tokia sistema, man atrodo, kaip tik suteiktų biudžetinį oro gynybos ešelonavimą. Prisipirkti PKM už metinį gynybos biudžetą ir nepasirūpinti jų priedanga, nežinau, tai lyg nusipirkti salą karibuose su rūmais, ir užmiršti kondicionierių...
Sutinku ulfberht su jūsų mintimis apie dronus. Kažkaip apie tai nepagalvojau. Vakar su EPP diskutavom apie zenitinių artilerijos ir raketinių sistemų privalumus ir trukumus, tai dronai kažkaip liko nuošalyje. Tikrai dronai tampa didele problema, o zenitinės artilerijos sistemos labai tiktų šiai problemai spręsti. Tik į galvą neateina joks vakarietiškas kandidatas. Šioj srity Rusija absoliutus lyderis su savo "Tunguska" ir "Pantsir-S1". Paskutiniais dešimtmečiais, vakariečiai visą dėmesį buvo sutelkę į raketines sistemas, o artilerinės liko praeityje. Rusija teisingai išsprendė dilemą, integruodami tiek raketinę, tiek artilerijos sistemas į vieną bendrą. Taip sudėjo visus abiejų sistemų pliusus, ir išvengė minusų. Kažko panašaus pas vakariečius nežinau. Žinoma naikinti dronus pakaktų ir kokios nors senesnės artilerinės sistemos, tik jos visos vikšrinės. O tai labai mažintų jų mobilumą, kas mano manymu didelis trūkumas. Su šia problema vakariečiai matyt dar rimtai nesusidūrė, todėl ir akivaizdžių sprendimų nesimato. Karas rytų Ukrainoje apnuogino šią problemą, tai reiktų manyti, kad greitu laiku atsiras šios problemos sprendimas.
Komentuoti
-
Reiktų kitos temos. Senas vokiškas Gepardas visokioms muselėms gaudyti
Komentuoti
-
Blogai. 23 mm patrankos ir šaulių ginklai. https://www.youtube.com/watch?v=GEpWBE5GdiM
Žinoma, jei iš vis žinojo, kad veikia dronas. Tos įspūdis, kad jei varikliukas tylus, net nepavyks sužinoti, kad esi stebimas ir iš kur.
-
-
Pritariu kolegai ulfberht. Ypač atsižvelgiant į dabartinę AMB amuniciją. Nedideliems dronams pats tas numušt. Tokių sviedinių kaina vis tiek žymiai pigesnė . Tuo labiau, kad 2-3 KM atstumas pakankamas, nes dronų aparatura veikia dar mažesniu atstumu.
Komentuoti
-
Donatas pakomentavo
Šiandien, 13:44
Pritariu kolegai ulfberht. Ypač atsižvelgiant į dabartinę AMB amuniciją. Nedideliems dronams pats tas numušt. Tokių sviedinių kaina vis tiek žymiai pigesnė . Tuo labiau, kad 2-3 KM atstumas pakankamas, nes dronų aparatura veikia dar mažesniu atstumu.
Gal kas nors panašaus būtų CV90 bazėje su AMB amunicija:
Lvkv90 (šved. luftvarnskanonvagen 90) savieigė zenitinė sistema, su nauju bokšteliu, 40 mm automatine patranka ir radaru, sujungtu su patrankos valdymo sistema:
Last edited by Robis; 31 December 2016, 16:13.
Komentuoti
-
Komentuoti